21 januari 2022

Een logistiek bedrijf beginnen

Voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen zijn er heel veel verschillende sectoren en opties om een dienst of product te leveren. Maar er zijn waarschijnlijk weinig startende ondernemers die eraan denken om een logistiek bedrijf op te zetten. Er zijn gigantische logistieke conglomeraten die wereldwijd goederen en producten vervoeren. Hoe kun je daar als beginnende ondernemer tussenkomen, denken er velen. Toch is dit niet zozeer waar. De wereld van logistiek veranderd snel en sinds de opkomst van E-commerce worden veel producten ook op kleinere schaal en meer lokaal vervoerd.  Producten gaan minder vaak naar winkels en vaker naar mensen hun huis. Er zijn in de logistieke sector dus wel degelijk opties om een nieuw bedrijf op te zetten en je te focussen op kernactiviteiten. In dit artikel bespreken we een paar van de stappen om een logistiek bedrijf op te zetten.

Eisen waar je aan moet voldoen

Voordat je begint als transportondernemer zijn er wel eerst een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven in de kamer van koophandel en het krijgen van een btw-nummer. Daarnaast heb je een Eurovergunning van de NIWO nodig en ook de benodigde rijbewijs en chauffeursdiploma’s zijn essentieel. Het inschrijven in de KvK en het krijgen van een BTW-nummer is niet heel ingewikkeld. Maar de andere aspecten hebben wat verklaring nodig.

Eurovergunning van de NIWO

Wanneer je goederen wilt vervoeren met een vrachtwagen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo, dan is er een NIWO-vergunning nodig. Je kunt deze vergunning krijgen na een beoordeling van je kredietwaardigheid, betrouwbaarheid en vakbekwaamheid. In de realiteit komt dit neer op voldoende starkapitaal hebben, een integriteitsverklaring beroepsvervoer halen en een vakdiploma goederenvervoer.

Rijbewijzen voor chauffeurs en investeren in wagens

De volgende stap is natuurlijk het investeren in wagens om daarmee je bedrijf te gaan voeren. Afhankelijk van wat voor goederen je gaat vervoeren is het een goede optie om als beginnend ondernemer met een Camionette occasion te beginnen. Deze bestelwagens zijn er in verschillende formaten maar zijn over het algemeen niet supergroot. Als je op lokaal niveau wilt gaan opereren zijn ze daarom een zeer goede optie. Zowel als je zelf gaat rijden of als je chauffeurs aanneemt dan is het belangrijk dat iedereen de juiste vervoersbewijzen heeft. Wanneer je als chauffeur in een vrachtwagen rijdt moet je hier het juiste rijbewijs voor hebben.