21 januari 2022

Verstopte riolering herkennen

Ruik je als je jouw woning binnenkomt een sterke rioollucht? Dan is de kans groot dat je met een rioolprobleem te maken hebt. Bij een verstopte riolering wordt vaak direct gedacht aan water dat niet meer doorspoelt. Deze associatie is niet onterecht want dit is inderdaad een teken van een verstopte riolering. Maar ook een rioollucht in huis duidt op een verstopte riolering.

Waar bevindt de verstopping zich?  

De riolering vormt letterlijk de afvoer van jouw woning. Het is de plek waar al het afvalwater van alle sanitaire voorzieningen in huis naar wordt afgevoerd. Door de complexiteit van de riolering is het niet altijd direct duidelijk waar een verstopping zich bevindt. Gelukkig kun je de locatie van de verstopping vaak relatief eenvoudig opsporen. Hoe je dit doet? Door alle rioolaansluitingen na te lopen. Giet bij elk van deze rioolaansluitingen een emmer water door de afvoer. Ontstaat er een draaikolk en loopt het water gewoon snel weg? Dan zal de verstopping zich niet op de ie plek bevinden. Merk je dat het water heel erg langzaam wegloopt? Dan kun je ervanuit gaan dat de verstopping zich op die betreffende plek bevindt.

Chemische ontstoppers vermijden

Wil jij graag zelf het riool ontstoppen? Let dan wel goed op welke middelen je hiervoor gebruikt. Lang niet alle middelen die vrij verkrijgbaar zijn, blijken effectief. Daarnaast zijn er diverse ontstoppingsmiddelen die zelfs schadelijk zijn voor de riolering. Chemische ontstoppers worden doorgaans met veelbelovende kreten verkocht. In sommige gevallen blijken de ontstoppers ook effectief bij het verhelpen van de verstopping. Echter, de chemische ontstoppers kunnen ook veel schade aanrichten. Zo kunnen de leidingen beschadigd raken waardoor je uiteindelijk vaker verstoppingen zult hebben. Daarnaast zijn chemische ontstoppers schadelijk voor het milieu en voor jouw gezondheid. Het is dus raadzaam om de chemische ontstoppers te vermijden.

Verstopte riolering voorkomen

Wanneer je kampt met een verstopte riolering zijn er diverse methoden om de verstopping te verhelpen. Blijken deze methoden niet effectief? Dan kun je altijd de hulp van een rioolspecialist inschakelen. Maar het zou natuurlijk nog beter zijn om een verstopping gewoon te voorkomen. Gelukkig is dit in veel gevallen mogelijk. Zo is het belangrijk dat je geen materialen in de riolering deponeert die er niet thuishoren. Chemische middelen kunnen bijvoorbeeld de riolering aantasten. En daarnaast kunnen materialen zoals maandverband verstoppingen veroorzaken. Ben dus voorzichtig met hetgeen je doorspoelt. Zo verklein je de kans op een verstopte riolering. Tot slot is het regelmatig schoonmaken van de riolering met bijvoorbeeld soda en azijn ook raadzaam.