3 december 2021

Voedingsmiddelallergieën bij katten en honden effectief verhelpen

Voedingsmiddelallergieën kunnen bij zowel katten als honden optreden en bij betreffende viervoeters in het bijzonder tot ernstige spijsverteringsklachten en problemen met de huid en de vacht leiden.

Om de symptomen onder controle te krijgen, is een consequente wisseling van voer onvermijdelijk. Veel hypoallergene voersoorten voor honden en katten zijn echter beperkt succesvol. Diervoerfabrikant Marsapet heeft daarom een innovatieve oplossing ontwikkeld, waarmee de op de behoeften afgestemde verzorging van allergische viervoeters blijvend slaagt.

Wat veroorzaakt voedingsmiddelallergieën?

Een allergie is een buitensporige reactie van het immuunsysteem, en wordt door een feitelijk onschadelijke stof uit de omgeving veroorzaakt. Dat geldt ook voor een voedingsmiddelallergie, waarbij het allergeen dat voor de klachten verantwoordelijk is, in het voer van het dier aanwezig is. In de meeste gevallen gaat het om een dierlijke eiwitbron, zoals bijvoorbeeld rundvlees.

Afhankelijk van de sterkte van de allergie is bij getroffen honden en katten vaak al een zeer kleine hoeveelheid van het betreffende allergeen voldoende, om een allergische reactie te veroorzaken.

Voedingsmiddelallergieën vereisen een consequente wisseling van voer

De aan een voedingsmiddelallergie verbonden klachten zijn enkel onder controle te krijgen met een consequente vermijding van het allergie-veroorzakende bestanddeel in het voer.

Dierenartsen kiezen daarom vaak voor een zogeheten uitsluitingsdieet, waarbij de viervoeter een nog niet eerder ontvangen eiwitbron ontvangt. Wordt deze goed verdragen, dan kunnen stap voor stap andere ingrediënten worden toegevoegd. Ontstaat daarbij een allergische reactie, dan is duidelijk wat de voedingsmiddelallergie veroorzaakt en kan de voeding voor de toekomst overeenkomstig worden aangepast.

Hypoallergeen voer als snelle oplossing

Het grote nadeel van een uitsluitingsdieet bestaat uit de grote tijdsinvestering die het vereist. Er kunnen immers makkelijk acht weken voorbij gaan voor op betrouwbare wijze te zeggen valt, wat de allergie veroorzaakt.

Veel diereneigenaren wensen een snellere oplossing en grijpen daarom direct naar hypoallergeen voer. Dit bevat in veel gevallen gehydrolyseerd eiwit. Het betreft een eiwit dat door middel van hydrolyse gesplitst wordt. Dat zorgt ervoor, dat het potentiële allergeen niet meer door het immuunsysteem wordt herkend.

In theorie klinkt dat zeker goed. In de praktijk kent gehydrolyseerd honden- en kattenvoer echter enkele nadelen. Allereerst blijkt uit ervaring dat betreffende producten niet altijd goed verdragen worden en daarnaast laat de kwaliteit van de gebruikte eiwitbronnen ten minste deels te wensen over.

Een aan te bevelen oplossing zonder beperkingen vormt gehydrolyseerd voer voor honden en katten met voedingsmiddelallergieën geenszins.

Hypoallergeen dierenvoer met insecteneiwit

Om diereneigenaren bij de voeding van hun allergische honden en katten te ondersteunen, heeft Marsapet met zijn hypoallergene honden- en kattenvoer met insecteneiwit een innovatieve oplossing ontwikkeld, die in de webshop van Zooexperte verkrijgbaar is.

Het eiwit dat het voer van de merken Bellfor en I love my cat bevat, wordt uit larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) vervaardigd. Het kenmerkt zich door een hoge biologische waarde en voorziet zowel honden als katten van alle essentiële aminozuren.

Tegelijkertijd bezit het praktisch geen allergiepotentie en uit ervaring is gebleken dat zelfs viervoeters met een zeer sterk uitgesproken voedingsmiddelallergie het voer probleemloos verdragen. Daardoor lenen de hypoallergene soorten met insecteneiwit zich perfect voor een permanente wissel van voer, waarmee honden- en katteneigenaren met natvoer, droogvoer en traktaties op insectenbasis op betrouwbare wijze in een op de behoeften afgestemde verzorging van voedingsmiddelen van hun allergische viervoeter kunnen voorzien.